söndag 1 september 2024

Natten..

 Natten mellan fredagen och lördagen denna helg, sov vi i stugan. Med vi menar jag min sambo, min dotter och hennes kompis. Jag hade svårt att sova och låg vaken och vaknade I omgångar. En av dessa gånger som jag låg vaken blev jag full i skratt.

Jag hade en kör av snarkningar runt mig. Alla tre snarkade i olika toner och olika tempon. Tyvärr tänkte jag inte då på att spela in dem. Men det lät väldigt roligt.


Snarkningar är väldigt vanligt och oftast inget som är farligt. Även om inte alla erkänner det så snarkar både kvinnor och män. När vi sover så slappnar alla muskler av. Även så musklerna i halsen, det i sin tur gör att de övre luftvägarna smalnar av då luften vi handlas åker snabbare och gör så att den tunna vävnaden i luftvägen torkar ut och vibrerar. Dessa vibrationer är de som gör ljudet vi kallar snarkningar.

Allt som förtränger luftvägarna kan göra att du snarkar i sömnen  Personer som har förstorade tonsiller eller tunga eller som har för mycket fettvävnad i halsen har lättare att snarka.