torsdag 13 januari 2011

Det är så synd om djuren som blivit rivna eller jagade av vargar!!! Och vi kan inte förstå varför det blir så snyfft!

LÄS DÅ DETTA!!!!

Varg eller ulv (Canis lupus) Det ursprungliga ordet för varg på svenska är ulv. Varg , gråben, tasse eller den gråe. vargmarker har ofta kallats tassemarker..
Ordet varg betydde ursprungligen dråpare eller strypare. På medeltidssvenska betydde "vargher" våldsverkare. Vargen är ett rovdjur (Carnivora) Dess närmaste släktingar är rödvargen, coyoten och schakalen. På avstånd släkt med rävar och vildhundar. Vargen är den största av de 35 vilda hunddjurs arter som finns och är stamfader till hunden.
vargen är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Tyvärr jagaddes och jagas arten och blev därför utrotad i en del länder, bla i Storbritannien och Tyskland. Men håller på att komma tillbaka i Tyskland. I andra länder minskar antalet avsevärt. Arten har blivit fridlyst i flera länder.
En fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg, med extremfall på upp till 90 kg Vargen är en ren köttätare, men kan äta bär och gräs för matsmältningens skull.Enligt forskningar behöver en varg 500 till 800 kg föda per år. I genomsnitt äter en varg två kg per dag men det finns även tider då vargar hungrar. I sällsynta fall äter en varg 10 kg föda under en enda måltid.
I första hand äts hjortdjuren som älg, ren och rådjur , men även hare,bäver och grävling kan bli middag. Ungavargar äter även isekter som skalbaggar. När det inte finns annat till hands äter vargar även kadaver och biologiskt avfall. I människans närhet faller även boskapsdjur, tamkatter och tamhundar offer för vargar.
I bland annat USA har vissa varg som sällskapsdjur. Vargar anses vara mer svårdresserade och mer skeptiska mot att lyda människor än vad hundar är. Valparna ( födda i fångenskap) måste tas från sin mor tidigt, annars anpassas de inte bra till att leva med människor. Det förekommer också korsningar av hund och varg.
Men vi kan ju läsa om andra som har vargar i sin närhet tex: I den grekiska mytologin kan vi läsa om hur Zeus i vargskepnad tillbads i Arkadien eller i den nordiska mytologin har Oden två vargar i sitt följe. Gere och Freke.

Som jag skrev tidigare är vargen ett rovdjur!
Rovdjuren (Carnivora) är en ordning i klassen däggdjur. Rovdjuren utvecklades för omkring femtio miljoner år sedan under Tertiärtiden.
Ordet "rovdjur" kan även användas i betydelserna köttätare och predator.
Köttätare:
Carnivora är sammansatt av de latinska orden caro, carnis (kött) och voro (sluka). Namnet betyder alltså köttätare.
Trots det är en stor grupp av dessa allätare som förutom kött även äter bär, gräs och andra växtämnen.
Predation:
Är en grupp som äter upp en annan. Det kan vara rena köttätare (karnivorer) eller allätare ( som äter både växter och djur).
Om predatorn är ett däggdjur kallas den rovdjur , är den en fågel kallas den rovfågel, är det en fisk kallas den rovfiskoch är det en växt kallas den köttätande växt.
Sen finns det vissa undantag i både namn och betende.
En predator dödar och äter andra djur genom att jaga eller fånga det. Predatorer ska skiljas från asätare och parasiter, även om samma djur kan tillhöra flera av dessa kategorier.
De djur som predatorerna fångar kallas byten, eller bytesdjur.
Bytesdjuren är oftast växtätare (herbivorer), men inte alltid.
Rovdjuren har utvecklat ett vitt register av former. Bredvid stora och robusta djur som björnar finns smala individer som kattdjur.

Kattdjur (Felidae) ingår i ordningen rovdjur och underordningen kattliknade rovdjur (Feliformia), tillsammans med tex hyenor.
Vissa arter är uppskattade husdjur, medan andra jagas för pälsen eller för det hot de anses utgöra för människor och omgivningen. I några länder uppfattas kattdjuren som allvarliga hot för människan. Konflikten mellan människa och främst stora kattdjur har på vissa platser lett till att kattdjur blivit utrotade eller är starkt hotade.
De flästa kattdjur jagar på samma sätt. De smyger väldigt tyst , sakta och nerhukade fram till sitt byte, och när de är tillräckligt nära bytet anfaller de väldigt snabbt. Kattdjur leker ofta med offret innan de dödar det. När de väl dödat bytet, offtast med strupbett, släpar de iväg det till en undanskymd plats. Om det är gott om mat, kan de lämna stora delar av bytet tex åt asätare.

Våra små söta tamkatter jagar råttor, möss och fåglar är det inte lika synd om dessa små djur som blir rivna eller dödade. Så synd att vi kanske borde införskaffa oss jakt på katt och hund!?!
Det är det normala betendet hos djuren, dom jagar vi jagar. skall vi slå fast jakt på alla köttätare bara för att det är synd om de djuren längre ner i näringskjedjan? Då får vi börja jaga varandra också! När skall folk inse det?? Blir så trött på detta. Men som sagt det är jag och mina åsikter!
Måste svära lite åt de förbannade jävla slöa hundägare, som tror att bara för att det är snö ute att man slipper plocka upp efter hundarna!!! Inte fan e det så jävla svårt att ta med sig en påse... Jag plockar upp efter katten när han sätter sig på synliga ställen!!
Fy vilken bitande kyla det var i dag, blev iaf två korta promissar. Var till bästa Ania i dag drack mycket konstigt men gott kaffe med kakao! Vi pratade av oss lite om både det ena och det andra.

Middag med Ronja blev ris och kykling i dag.. mums...

Fredrik for och jobbade vid 16.30 så han kommer väl hem någon gång i natt!