söndag 18 oktober 2015

Skål!

Skål!
Att skåla!

Ja vi människor ska ju krångla till allt, vilka sjuka vett och etikett regler det finns bara för att höja ett glas.
Det finns hur mycket som helst, hur högt du skall hålla glaset vid olika skålar osv


  • Oavsett skål, lyft glaset med höger hand. Det hålls ungefär en decimeter nedanför halsgropen.
  • Ibland kan glaset lyftas lite högre till hakans höjd för att på det viset visa en hyllning.
  • Håll glaset på lagom avstånd framför dig.
  • Armen behöver inte vara i 90 graders vinkel.
  • Skåla gärna även med vatten eller alkoholfritt.
  • Rikta glaset mot den du avser och håller ögonkontakt.
  • Skåla alltid med ett leende.
  • Vid en skål krävs det inte att du svarar med ordet skål, ditt svar kan lika gärna ske med en tyst nick.
  • Alla kan skåla med alla, man med kvinna, kvinna med man och yngre med äldre.
  • En gäst förväntas skålar med sin bordsdam/bordsherre, med personen till vänster eller höger och den mittemot.
  • Vill du, skåla med dem mitt emot och om det är möjligt skålar du med värdparet.
  • Skåla alltid med din partner.
  • Vid affärer, dam- eller herrmiddag skålar du, oavsett om du är kvinna eller man, på samma sätt.

  • Ja jag tror ni förstår nu vad jag menar haha
    Å det finns sådant som ska undvikas

    Undvik detta vid skålande
    • Avböj aldrig en skål.
    • En skål kan aldrig besvaras med ”Nej tack”.
    • Du kan välja att skåla i vatten eller om glaset är tomt dricker du ur det tomma glaset som en gest.
    • Undvik skåla i öl, men brännvin kan du skåla i, särskilt vid kräftskivor.
    • Sörpla inte eller ge inga andra ljud ifrån dig när du dricker.
    • Klinga inte med glaset, den traditionen har vi fått från andra länder.
    • Vill du ändå klinga med glasen, så går det ändå bra särskilt vid nyår eller på en födelsedag.
    • Nicka runt mot alla andra behövs inte. Det krävs inte heller att du tittar på dem mitt emot dig.
    • Värdinnan kan man endast skåla med om det är färre än åtta gäster, risken finns att hon annars inte är värdinna särskilt lång stund.
    • Värden kan du däremot skåla fritt med.
    • Delta inte i en vänlighetsskål mellan två andra vid ditt bord. Här gör vi andra ofta, i vår välvilja, lite fel och lyfter våra glas för att vara med.
    Men varför skålar vi? Vart kommer det i från??

    "Skålandet har sina rötter i en gammal grekisk ritual, som innebar att ett dryckeslag avslutades med att man drack vin till en guds ära.
    Från början drack alla från samma fat. Värden började för att resten av sällskapet skulle vara säkra på att det inte fanns något gift i drycken. Även i Norden användes alkohol tidigt i religiösa ritualer.
    Altarvinet i de kristna kyrkorna är en kvarleva av de förkristna ceremonierna. Vid privata tillställningar har skålen blivit en rent social handling. I Norden har den dock bevarat en viss ceremoniell form. Till exempel dricker inte gästerna förrän värden har lyft sitt glas och hälsat alla välkomna. I resten av Europa och i USA kan alla gäster smaka på drycken, så snart den hällts upp i glasen."

    Eller? ja ni ingen vet riktigt vart skålandet började!


    Att vikingarna "skålade" i horn och så vidare känner vi ju till, från böcker, runstenar, m.m. Att deras språk är  mycket närmare besläktat med isländska vet vi.  Isländska Skàl  kommer från ordet skalle, skalle som i kranium.
    Att våra kära förfäder drack ur lite av vad som fanns vet vi ju, men att de drack ur kranium har som suddas ut lite ur historien. Det är ju äckligt! haha men man slog ihop skallarna.. skalle som på isländska blev skàl  och om vi då försöker översätta det på svenska blir det skål! Det heter ju "att dricka någons skål.  Något att tänka på nästa gången du höjer ditt glas :)