söndag 15 februari 2015

Förkylnings-jävla-röväggs-hatt

Orkar inte längre..Nu är det tredje veckan med den här skiten..
Det började med Ayla som hade feber och kunde inte sova på två nätter..Hennes förkylning kom på en halvtimme pang! feber snor och hosta...Pang pang pang sen hade hon som sagt två nätter när hon inte kunde sova feberyra och grinig..Hon hade ont överallt..febern varade bara dessa två nätter men jag var total slut.. och började smått känna av dig själv.. ville inte men jo då den kom till mig också...

Tror jag har bott i myskläder i snart tre veckor..fixat till mig bara till möten och försökte piggna på lite i går på alla hjärtans dag.. men jag har ingen ork..Sambon har också fått skiten och snörvlar och så... Men för mig känns det som att den ligger där men vill liksom inte bryta ut i sin fulla styrka.. har ont i leder är trött.. ont i huvudet..små snorar.. och hostar lite då och då...vill bara få tillbaka orken..just nu finns ingen alls vill inget annat än dö i säng eller soffan..men känner ändå att saker ska göras..gör det jag orkar..har en hel vecka på mig snart att ta ikapp allt jag inte fixat..och då är det lugnare hemma också..

Hjärtat åker och jobbar och tre av barnen ska till sin mamma...Blir jag och två barn fram tills på onsdag sen jag och ett barn tills lördag förmiddag... sen ensam till söndag någon gång senast 18.. då barnen kommer igen..Lite möten planerade till veckan men det löser sig..städning..tvätt.. är det som ska göras samt ta ner lite stakar som står kvar.. upp med grejerna som jag tog ner för att få plats med julgrejerna...Lite nya gardiner osv... jo då jag har lite att göra...Så i morgon blir det inge myskläder!.. Håller tummarna att förkylningen har flyttat också då!!

Semlan

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle.

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Semlans traditioner varierar från landskap till landskap. I Skåne på måndagen, som kallades blåmåndagen ("bullamåndag".)

I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen, under fastan före påsk. När traditionen att fasta upphörde i Sverige blev det istället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. Under andra värdskriget fanns en ransoning på mjöl, socker och grädde. Det avskaffades på 1950-talet och det innebar att semleätandet fick ett rejält uppsving. Fast det var förbjudet att äta semlor på någon annan dag än fettisdagen fram till 1960-tal då detta förbjud togs bort. På senare tid har semelätandet utökats och i dag har vi semlofrån december till påsk. Vissa bagerier har också "novembersemlor". Vi har saffranssemlor och nu semelwraps.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke. Bakverk av finaste mjöl (Simila) bakades av antikens araber, greker och romare. I nordeuoropa bakades en viss form: Vigg,strut eller stut. I danmark finns en kyrkmålning från 1250 med en strut målad. Vetemjöl var mycker dyrt i slutet på medeltiden och bröd av vete blev en statussymbol. I Gustav Vasas bibel från 1541 talas det om tackoffer bestående av ”bakade semlokakor blandade med olio” Köpenhamn på 1500-talet fanns "simlebagare".

För att fuska lite i fastlagen började man fylla brödet (under 1500-talet) med grädde och mandel enligt sägen. Men man tror det gjordes för smakens skull, man började gröpa ur det och blandade innehållet med grädde eller kokade det med grädde och smör varefter brödet fylldes med röran.

Första kopplingarna till "hetvägg" skapades på 1700-talet då man doppade strutar i varmmjölk. När Sverige tog till sig det och började lägga simila i hetvägg är oklart. Hetvägg (semlor i varm mjölk) Ordet hetvägg, som i vissa delar av landet används som ett namn på efterrättskombinationen semla med varm mjölk, kommer från lågtyskans Hetwegge som på modern högtyska motsvaras av Heißwecke. De kanske torra bullarna värmdes upp tillsammans med mjölk. 1850-talet började man lägga mandelmassa i semlan och i slutet på 1800talet hade man både mandelmassa och grädde i.
 Dagens semla föddes så i slutet på 1800-talet. Men blev inte spridd föräns 1930-tal.

Finland - Fastlagsbulle (med mandelmassa dekoreras med mandelflarn och ev florsocker. Men man äter också en vaiant med sylt (hallonsylt) istället för mandelmassa. och den dekoreras med bara florsocker.)

Österrike , Tyskland - Semmel ( andra tradionella bröd under fastlagen "Krapfen" ett specielt friterat bröd, med fyllning av plommon eller havtornssylt.) ( "Berliner" fylls med vaniljkräm.) ( I Österike är det vanligast med aprikossylt som fyllning)

Norge och Danmark - fastelavnsbolle ( sylt i stället för mandelmassa och ibland vaniljkräm.) (" fastelavnsbolle" av wienerbrödstyp med choklad på.)

Estland - vastlakukkel.


Jag personligen älskar semlor med hetvägg!

ca 3 år

Jag började skriva brev till Ronja när jag väntade henne.. och har fortsatt med det min tanke är att hon ska få dessa brev när hon fyller 18år..

Sen kom Jonna in i bilden så skriver ju brev till henne också..

Ayla föddes och samma där...

Nu när jag fick 5 bonusbarn och ett bonusbarnbarn så satte jag mig och skrev till dem med...

Men jag satte mig och läste de senaste breven jag skrev till mina tre tjejer.. oj det var länge sen.. och vad ha då hänt sedan dess?? Ayla var 6 veckor gammal då jag skrev till henne sist vad har hänt i hennes liv sedan dess?? oj oj oj.... det är 2 och ett halvt år...

När jag började fundera på allt som hänt komma jag fram till att det har nog hänt mer i mitt liv på dessa dryga 3 åren än vad det gör för andra människor.. kanske inte undra på att jag har haft lite svårt med mina egna innersta känslor och tankar?? Kan du åter berätta dina sista 3 år utan problem?

Jag har blivit kär två gånger förlovat mig en gång fått två barn ett adoptivbarn och en biologisk. varit på väg att bli mormor.. fått reda på att ett barn har atypisk autism och koncentrations svårigheter.. ett annat har haft problem med depression.. social kontakter.. kurser och parterapi..bråk och kärlek...folk runt om har kommit och gått.. nya bekanta och nya ovänner... giftermål och skilsmässa.. djur...kurser och jobb.. nya kollegor..livsavgörande ögonblick.. sjukhusvistelser för både mig och barn.. en partner med MS och mediciner..och en ny familj och en ny partner.. startat en egen diagnosutredning.. och då har jag inte fått med allt...

Jag gör vad jag vill!

Rubriken går att tolka på så många olika sätt. Gör vi vad vi vill? I ett land, i en värld full av lagar och regler som vi bör följa. Seder och bruk.. Vad vi lärt från dom äldre.. och med rädslan för vad andra ska säga? Gör jag vad jag vill? Nej pga det jag här ovan skrivit men också av hänsyn och respekt till andra.. Jag kan inte bara göra det som faller mig in att göra.. jag måste planera och fråga mig om jag kan göra det.. Jag har barn och sambo som i första hand kan bli lidande av mina handlingar.. fast jag kunde ju skita i allt annat och göra det jag vill göra! Så det är ett val jag gör att inte göra det jag vill...