måndag 14 januari 2019

#fuckcancer

Tjernobylolyckan


"Olyckan inträffade natten till lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.45 när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktivapartiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Till att börja med gavs ingen information om att en allvarlig olycka skett. Anställda vid Forsmark, drygt 1200 km från Tjernobyl, upptäckte förhöjd radioaktivitet måndag morgon den 28 april. Ytterligare mätningar gjordes och det kunde konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Detta gav en första indikation om att något hade hänt i Ukraina. Även satellitbilder visade vad som hade hänt. Motsvarande upptäckt gjordes i F

inland: känslig utrustning visade radioaktivt utslag på en person som kom in till sin arbetsplats. Informationen hade inte ännu getts ut, då man bedömde att det var frågan om ett mätarfel. Enligt Russia Today försökte Sovjetunionen först hemlighålla för omvärlden att olyckan hade inträffat.

Det tog lång tid innan man ens på plats insåg hur allvarlig situationen var. Man antog att själva reaktorn var hel. Skalan på mätarna som fanns tillgängliga räckte inte för att visa nivån på strålningen, varför den missbedömdes. Av de som deltog i arbetet med att kyla ner reaktorn, släcka elden och stoppa de radioaktiva utsläppen de första dagarna insjuknade 134 i strålsjuka. Fram till mitten av 2005 hade knappt femtio personer omkommit som direkt följd av olyckan.Uppskattningarna om total dödlighet på grund av olyckan varierar mellan kring tusen och kring en miljon.


"Flest cancerfall i Västernorrland och Gävleborg.

Forskare misstänker att det radioaktiva nedfallet som drabbade Västernorrland efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl på 80-talet ligger bakom det höga antalet cancerfall i länet."

Detta får mig att tänka på vildsvin.

Radioaktivt cesium i vildsvin! Radioaktivt cesium hamnade i svenska marker och vatten efter nedfallet från en kärnkraftsolycka i Tjernobyl 1986.
Än idag hittar man cesium i renkött,
annatvilt, insjöfisk och svamp från de
nedfallsdrabbade områdena. Trots det är risken för att cesium i maten ska påverka hälsan liten. Risken för att cesium i maten ska påverka hälsan liten.

Jag är uppvuxen och fått lära mig att naturen är ett skafferi. Bär, svamp, nötter,
 kött, fågel och fisk. Hur mycket av det jag har stoppat i min kropp har innehållit gifter kvar efter olyckan 86??

Under loppet av några månader har 3 personer i min närhet somnat in. Var av två av cancer!  Så det får en att fundera lite extra.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar